Träning

Jag tränar själv dressyr för Bo Jenå, Kerstin André, Mette Henriksen och Olof Axelsson och hoppning för Maria Gretzer, Ann-Catrin Carlsson och Henrik Ankarcrona, samt terräng för Jan Jönsson.

Jag håller dressyrträningar för häst- och ponnyekipage på alla nivåer, än så länge upp t o m S:t Georges. Jag är antagen till C-tränarutbildningen och  från och med hösten 2015 dressyrtränaraspirant.

Dessutom skolrider jag både dressyr- och hopphästar, galoppörer och travare.

Jag har även, som examinerad unghästutbildare, dokumenterad erfarenhet av unghästar, både vad gäller inridning och vidare grundutbildning, inklusive inhoppning.

Utöver det har jag coachat tävlingsekipage såväl individuellt som i lag. Jag är också diplomerad Grönt Kort-utbildare.

WFRKs Ponnylag –  Segrare i Div III 2011.

Träning för hållbar prestation

Min grundinställning är att all träning bygger på lust, omväxling och nytta. Det är inte bara muskler, senor, ligament, skelett och kondition som tränas utan även hästens psykiska välbefinnande måste vara i centrum för träningsupplägget.

All träning bör vara ändamålsenlig, effektiv och ekonomisk. Med det menar jag t ex att stå och ”lina” hästen planlöst som motion, är oekonomisk, ineffektiv och ej ändamålsenlig användning av tid och slöseri med hästens fysik och psyke.

I min mening ska alla aktiviteter med hästen ha ett syfte. Självklart ska det finnas utrymme för spontanitet och beredskap för oförutsedda händelser, men i stora drag tycker jag att följande exempel ger en bra bild av mina tankar om funktionell och meningsfull träning:

  • En avkopplande skrittrunda i skogen ger mental och fysisk avspänning.
  • Ett travpass på hårdare underlag stärker senorna.
  • Intervallträning på galoppbanan bygger upp konditionen.
  • Gymnastikhoppning bygger muskler och smidighet, samtidigt som hästen har kul.

Även träningens intensitet har stor betydelse – ett kortare dressyrpass vid inlärning av nya rörelser sparar på både hästens psyke och fysik, samt bygger upp självförtroendet.