Säsongsavslutning med seger, kval & debut! Och en hel del nya stjärnor

Den sista tävlingen 2018 blev hos Sorunda i sånt där äckligt väder som går rakt igenom alla kläder och det tar flera timmar att tina. Pållarnas prestationer var däremot verkligen inget att gnälla över; Romulus fixade MsvB-kvalet med sin andra start i MsvC. Moas och Björns härliga häst är redo för bytesträning under vintern!

Romulus (SWB) f 07 e Rosevelt – Urbino uppf & ägare Lanner HB

Pernillas pärla Adora Nightingale gjorde sedan sitt livs insats i MsvB:5-debuten. Jag är så nöjd med henne. Hon har varit hos mig i precis ett halvår och nu börjar hon få den styrka och kondition som krävs för de mer utmanande rörelserna. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta jobba med henne mot högre klasser.

Adora Nightingale f 10 e Ampere -Regazzoni uppf & ägare Pernilla Ström

Jag började tävla Marias fina Lorvino med en MsvC den 29 april. Nästan exakt ett halvår senare tog vi hem den blågula rosetten i MsvA. En härlig utveckling och även om man i hästvärlden verkligen inte rår över alla omständigheter så är den segern ett fint tecken på att vision och mål faktiskt har stor betydelse.

Lorvino f 2008 e Londonderry – Waterford uppf ZG Meyer & Rengstorf ägare Maria Svanholm

Härliga nyheter är att Heart of China is Back in Business.!

”Harry” är Helen Forslunds egen uppfödning (SWB), f 14  e Homburg – Chess.

Ni kanske såg att jag annonserade om att jag hade möjlighet att ta fler ryttaruppdrag? Det blev ett helt överväldigande gensvar! Så himla glad, stolt och tacksam över alla delningar, rekommendationer och fina kommentarer! Tusen tusen tack!!! Tyvärr blev jag tvungen att tacka nej till många som hörde av sig och ville ha tränarhjälp, men dygnet har ju trots allt bara 24 timmar och jag har valt att prioritera att ta mig an nya beridaruppdrag.

Några av de nya stjärnorna är hopphästar vilket är superkul att få jobba med. Både för att jag själv får chansen att skutta lite mer och för att det är så härligt när hoppryttare tycker att det är viktigt med lite extra fokus på dressyren.

Ett annat nytt uppdrag är speciellt för att det handlar om prinsessan Adeleys storebror, även han uppfödd av Charlotte Malmborg. Så otroligt lika, både till utseende och i övrigt. Mamma Africa (Weyden-Feinbrand) nedärver helt klart minst lika mycket som papporna, här Dalwhinnie respektive Sir Donnerhall II.

Serengeti (SWB) f -12 e Sir Donnerhall II – Weyden uppf Charlotte Malmborg ägare Karin Nola

Min dagiskö har förresten också växt. Senaste tillskottet, e. Van Vivaldi, kommer att få börja i skolan före lilla Easy eftersom han redan är åring. Känns riktigt roligt att ha så fina små att längta efter.

Easy (SWB) f 18 e Ironman H – Dionysos uppf Maria Fröcklin ägare Martin Fröcklin. Foto: Maria Fröcklin

Och nu är det bara två veckor till SIHS! Vi ses kanske på Friends?

Kram Loi

En rätt okej säsong för loidressage :) Stort tack till alla 4- och 2-benta för förtroendet att få arbeta med er!

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Highlights från en helt galen sommar & höst

Adora Nightingale -10 e Ampére – Regazzoni, ägare & uppf  Pernilla Ström

Med ett nygjort pers i MsvB, så det bara skrällde om det, på 70,581%,  förstår man att Adora tyckte att hon också borde få fortsätta springa!

Nu har Adora och jag gjort sju starter tillsammans och varit 1:a, 2:a eller 3:a på sex av dem. Ganska bra track record får man väl säga! Framgångsreceptet stavas mycket omväxlande arbete med konditions- och styrketräning; allt från långturer i skogen, fullt ös på galoppbanan, asfaltsskritt, vattentramp i vår Östersjövik samt markarbete med bommar och småhinder, till dressyrträningen med gradvis ökade krav i utbildningsskalans steg. Kuperad hage och sin favoritkille Lorvino bredvid, även som boxgranne, håller prinsessan glad och nöjd.

Efter Adeleys unghästtest fick hon ett litet sommarlov innan vi gav oss på de ”riktiga” klasserna. Tre starter blev det, med placering i tur och ordning LB:1 ”första utanför”, LB:2 5:e-placerad och som superavslutning en LB:3 med röd rosett! Nu är det tävlingspaus för den lilla fuxflickan och så vinterträning med fokus på LA:3 och 5-årsprogrammen.

Adeley -14 e Dalwhinnie – Weyden, ägare Maria Fröcklin, uppf Charlotte Malmborg

En som gick LA:3 och 5-årsprogram redan i år var Sir Doriol. Först 5-årskvalen, med en vinst, plus tre placeringar i LA:3, sedan Breeders Trophy på 72,200%. Vi var förstås otroligt nöjda med att ha tagit oss hela vägen till Flyinge och med Dolles fina prestation på den stora skrämmande banan.

Sir Doriol -13 e Sir Oldenburg – Don Primero uppf & ägare Åsa Stern Hansson

Sir Doriol på banan. 5-årschampionatet på Flyinge

Sir Doriol på 5-årschampionatet på Flyinge

Från Lorvinos MsvA-debut i juli steg steg sifforna sakta men säkert och gav en fin 2:a-placering i september. Även matte Maria tog en placering i MsvB i september, så hela team Lorvino är på god väg tillsammans!

Lorvino -08 e. Londonderry – Waterford ägare Maria Svanholm

Ett kul sensommarjobb (trots trist inledning med mattes brutna fot) blev No Touch e. Tornech – Havidoff , som jag då red ett par gånger i veckan. ”Tusse” debuterade MsvC med mig i sadeln och placerade sig. När Vivecas fot var OK för ridning hjälpte jag dem tillsammans och så fortsatte de att placera sig och även vinna MsvC!

Ännu en MsvC-debutant med mig i sadeln var Romulus. Moa Lanners fina mörkbruna valack e Rosevelt-Urbino har inte tävlat alls på ett drygt år, men gjorde en fin runda och tog ett MsvB-kval! Vi tränar på och fortsätter med ännu en start om någon vecka.

Småtjejerna Hippocrates Daydream -16 e. Fürsten-Look – Rubinstein och Hippocrates Catwalk -17 e. Casallco – Balou du Rouet, har börjat i förskolan och samlat in många guldstjärnor.

Ja just det! Riply Relax och jag tog hem en skrällseger på 74,64% i Märsta i samma klass som Adeley debuterade.

Ripley Relax -11 e Roleks – Rektors, ägare och foto Helen Forslund

Foto: Sofie Wilkins

I övrigt har jag:

  • Visat Maria Fröcklins helt underbara hingstunge Easy e. Ironman H – Dionysos på Stjärnborg. Han gick vidare till Fölchampionatet på Strömsholm, fick 9:a på galoppen och finalplats– åh, längtar till 2020 att få prova!)
  • Ridit Dolle på Gustaf Svalling-clinic på Ledingenäs. Fantastisk domare/tränare!
  • Njutit av Charlotte Dujardins testridning av 4-åringarna på Flyinge
  • Med en hårsmån låtit bli att köpa ett föl på elitfölauktionen
  • Varit på Svenska Dressyrtränarklubbens inspirerande seminarium på Strömsholm med massor av givande studiebesök, toppat av Carl Hesters clinic.

Och haft fullt upp med alla duktiga elever som tränar allt från markarbete och hoppträning till Msv-dressyr på häst och ponny, grundutbildning av häst & ryttare tillsammans, tömkörning och tömkörningslektioner. Ser fram emot resten av hösten!

Vill också passa på och tack så himla mycket för alla fina rekommendationer

Kram Loi

Härlig start på tävlingshösten! Seger med Adora på 74,42 % och Sir Doriol 2:a på 70,71%.

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Stark start på juli med ett 4-årstest och en MsvA-debut

Ni vet det där man säger om att tiden går fort när man har roligt? Den som myntade det uttrycket skulle ha något pris, för det är så galet sant. Juni flög förbi som en virvelvind och jag har hunnit med så mycket roligt, utvecklande och inspirerande.

Absoluta höjdpunkter var Adeleys mycket väl genomförda 4-årstest och Lorvinos MsvA-debut, som resulterade i kval till Intermédiaire I.

Lorvino debuterar MsvA:1 och kvalar till Intermédiaire I och nationell PSG. Foto Pierre Anderzon

Adeley visar upp sig på 4-årstestet på Strömsholm och gör ett exemplariskt dressyrprov…

…följt av ett klart godkänt hopprov

Jag är så imponerad av denna coola 4-åring. Måste förresten bjuda på lite underhållning från träningen inför 4-års!

Höjdhoppning utan bommar

Och ett lite mer lagom språng ;)

Adora utvecklas jättefint och är anmäld till sin första tävling med mig på ryggen. Det ska bli så spännande att ta ut henne på tävlingsbanan!

En puss! Snälla Adora(ble) ber Lorvino

Många hästar och elever har lite sommarledigt nu, vilket passar bra eftersom det är Falsterbo den kommande veckan! Jag tänkte bland allt annat hinna med en nätverksträff för beridare, uppfödare m fl. Mycket trevligt initiativ av Agria.

Hoppas att ni får en fortsatt härlig juli!

Kram Loi

PS. Följ mig på instagram @loilindstrom. Där uppdaterar jag numera mest.

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Magisk månad!

Så kom hon då äntligen, Adora Nightingale! Efter resa från Danmark och ett par veckor hemma på Tygelsjögården.

Hon steg oberörd och lite nyfiken ur bussen efter 62 mils resa från Skåne, med sin ägare Pernilla Ström. Tog en promenad runt stall & ridhus och såg sig omkring innan hon i tur och ordning rullade sig i spånet, drack vatten och åt sitt medhavda hö.

Sedan har det fortsatt på samma vis. Denna supercoola häst sover i boxen, sover i hagen, badar i Östersjön, dressyrar på hoppbanan, galopperar i skogsbackar. Jag har sagt åt henne med lite allvarlig röst EN gång, när hon inte stod blickstilla vid uppsittning. Vilken prinsessa!

Tre små utmaningar har vi haft:

• Hon är en bäver-fick smeta äckelsmet på alla hagstolpar.

• Måste byta transport – Adora får inte plats!

• Tog flera veckor att hitta sadel som funkar för oss båda.

Vi börjar nu så smått fundera på vilken tävlingsarrangör som ska få äran att erbjuda en bana för Adoras Stockholmsdebut ;)

Magisk månad var ordet – inte bara när det gäller Adora!

De senaste veckorna har vi även:

• Anmält Adeley till 4-års på Strömsholm, med uppsutten hoppning!

Adeley tränar inför 4-års

• Anmält Heart of China till 4-års med löshoppning – och varit på hans första Pay and Ride!

Heart of China på sin första dressyrutflykt

• Kvalat Lorvino till MsvA på fyra raka starter, med vinster och placeringar på vägen.
• Kvalat Sir Doriol till Breeders, 5-årsfinalen. För säkerhets skull fixade vi två kval; det första på 79,600 och det andra, på stor utebana på 74,200. Då slog vi även till med en 1:a-placering. Vilken superstjärna!

Sir Doriol e. Sir Oldenburg-Don Primero. Äg & Uppf Åsa Stern Hansson och Kennet Hansson

Den senaste månaden har även varit framgångsrik för mina elever. Ingen nämnd och ingen glömd heter det ju, men jag måste ta några exempel ändå;

• Anna & Didde har verkligen etablerat sig på MsvB:2, med fina siffror och ännu en placering.
• Maria & Lorvino höjde sitt bästa MsvB-resultat med flera procent.
• Anna & Rudolph debuterade på banan med godkänt resultat och massor av potential till ännu bättre siffror nästa gång.
• Linda & Grålle tog hem en grön rosett på sin andra start någonsin.

Jag fick även en rolig förfrågan av Täby RS Ponnyhopplag att träna dem inför finalen i Div 3. Fokuset på stilhoppning och på den mentala biten, som de bad om, gav verkligen utdelning. Laget VANN!!! och höjde sin stilpoäng rejält. Jag är väldigt tacksam mot Maria Gretzer, Ancan Carlsson, Henrik Ankarcrona med flera för all träning på det området under min Beridarutbildning.

Lorvino får också hoppa lite – bra styrketräning inför hans MsvA-debut!

Ytterligare några nya uppdrag, både som beridare och tränare har det också blivit. Hur jag hinner? Det undrar jag också, men några pållar & elever vilar, sova är väl överskattat och idrottspsykologikursen precis avslutad ;) Så här 10 månader efter att jag bestämde mig för att arbeta fullt ut med häst – och ryttarutbildning helt i egen regi, så snurrar det på helt OK!

Nu ser vi fram emot Strömsholm och massor av annat kul.

Hoppas att ni har och får en härlig sommar!

Kram Loi

PS. Följ mig på instagram @loilindstrom. Där uppdaterar jag numera mest.

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Goda ting är tre, COUNTDOWN och fölmys!

Min galna Valborgsvecka, som jag skrev om i förra bloggen, övergick i en ”Hat Trick-vecka”. Tre starter på 70-74 % varav två segrar känns som en rätt bra utdelning! Det var Lorvino som plockade hem 72,143% och en blå-gul rosett i MsvC:1 på fina tävlingar hos Dressage Club Ridsportförening.

Glada på ärevarv efter 72,143% i MsvC:1! Foto: Maria Pettersson

Helgen fortsatte med en härlig framgång för Anna & Didde, som placerade sig som 2:a på sin andra MsvB!

Bra jobbat Anna och Didde!

Medan jag var upptagen med tävlande och coaching fick jag hjälp av min snälla mamma & Lisen, som åkte och hämtade min nyinköpta hästtransport. Har äntligen även klart med stallplats och sannolikt ankomstdatum. Nu blir ni lite nyfikna va? :)
Nedräkning har det även varit i Adeleys stall. Nu är Easy äntligen här, hos mamma Isolde! Så fin hingstunge e. Ironman-Dionysos. Jag fick beundra sötnosen idag och längtar redan tills det är dags för inridning :D  Stort Grattis Maria!

Isolde och Easy

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Valborgkaos – Galen helg

Wow, vilken Valborgshelg jag haft. Den får nog kallas en kortvecka faktiskt, för jag har varit igång nonstop sedan 05.30 fredag morgon, då jag klev ur sängen för att åka till Bromma Airport, fram tills kl 23.38 tisdag kväll den 1:a maj.

Fredag

  • Första planet från Bromma till Malmö Airport. Hämta hyrbil.
  • Flyinge. Maximal tränarinspiration från Kerstin André vid ett pass med sagolika Total Hope, med lika fantastiska Pernilla i sadeln.
  • Vidare några km till resans huvudsyssla; provridning av en häst! Mer om det framöver…
  • Åter till Flyinge Kungsgård för härligt häng med min bästa vän Mickan och hennes fina familj.

Lördag

  • Ridning av hästen igen.
  • Malmö Airport. Återlämna hyrbil, i förd ridstövlar och sporrar. Ninjaombyte #1 på flygplatsen.
  • Arlanda. Tack Henna för hämtning
  • Hippocrates Equestrian Center, i princip bredvid Arlandas startbana. Red första passset med skor på Lilla Harry 4 år, och helt plötsligt var hans fina galopp typ en poäng bättre!
  • Märsta. Anna hämtar upp mig, med Didde i släpet. Coachning av dem i MsvB:2.debuten, med väl godkända procent. Bravo!
  • Rydbo. Ett kvällspass på Marias Lorvino inför morgondagens tävling.
  • Hemma. Fixa tårta till pappas födelsedag. Packa till tävling & meeting. Sova 00:30.

Söndag

  • Rydbo. Knoppa Lorvino och styra mot tävlingen.
  • Märsta. Vår första start tillsammans. 70% jämnt i MsvC:2! Tack pappa som ägnade din födelsedag åt att grooma oss<3
  • Rydbo. Lämna Lorvino. Ninjaombyte #2 och bilen återigen norrut.

Grattis Maria Svanholm till din fina häst och tack för förtroendet!

Söndag, forts.

  • Hippocrates EQ. Lasta Riply i hästbussen och Wigaro i släpet bakom. Jag kör dem och Helen följer efter med husvagn.
  • Surahammar. Kvällstrim på tävlingsbanan. Grillkväll med hela teamet inklusive Stall Degreef.

Valborgsmässoafton

Fina Riply, Wigaro och Helen på morgonpromenad

  • Eftermiddagsstart med Riply som kände sig ensam och exposed på sitt allra första meeting och gnäggade efter Wigaro ca 20 ggr.
  • Wigaro var stor pojke och skötte sig. Röd rosett till Helen – Grattis :)
  •  Valborgsmässomys med teamet.

Bilden lånad från Eva/Stall Degreef

1:a Maj

  • Under morgonpromenaden blir Evas Wille skrämd och välter matte som slår knät i en vass sten. Jag har sett (och haft…) en del läskiga sår, men detta var något i hästväg.
  • Ryttarbyte på Wille. Eva vill gärna att han ska starta, så jag anmäler mig som frivillig. Lyckas få överdomaren att flytta pausen så jag får 15 min emellan hästarna istället för sju.
  • Riply gnäggar något färre gånger och vi lyfter drygt 3 %. Rutin, rutin, rutin, så blir finfuxen en riktig stjärna.
  • Ninjabyte #3. Kastar mig av Riply och upp på Wille, som Eva (nu med åtta stygn i knät) lett fram. Får snabbcoaching på framridningen av Bruno, till att ”hitta knapparna” på Vena Wilbur Wright .
  • 74,091%  och seger efter 20 minuters bekantskap med hästen. Spännande avslut på en spektakulär och händelserik Valborgshelg!

Grattis Eva Wagnhester till din fina häst, tack för ett stort nöje och krya på dig!

PS. ”Catch-rider” är ju faktiskt ett yrke i Kalifornien. Kanske vore kul att testa…. ;)

Sötaste Riply får illustrera känslan efter denna galna, långa men roliga helg! Over and out…!

 

 

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Första aprilveckan

Påsk på tävlingsbanorna visade sig vara ett lyckat koncept; Riply slog personligt rekord i måndags och passade dessutom på att modella lite för några bilder. Matte Helen Forslund är inte bara en väldigt bra hästägare och samarbetspartner utan också en riktigt grym fotograf.

 

Under veckan som gått har jag haft extremt fullt upp, med träningar och ridning från morgon till kväll. Så som jag trivs bäst! Visst ligger det i naturen hos oss hästmänniskor att vi har svårt att varva ner? Highlights från veckan som gått:

  • Ridit ”lös” för första gången på inridningshäst som skötte sig exemplariskt
  • Filming och fotografering av saluhäst – kommer dyka upp video snart
  • Första riktiga varven i trav på vackra svarta ganska svåra inridningshästen
  • 4-åring tillbaka på jobbet efter vintervila – pigg men skötsam!
  • Hoppträning och markarbetesträningar för ett gäng glada dressyrpållar
  • Dressyrträningar, bland annat med två nya elever
  • Ett par tömkörningslektioner
  • …och massa ridning såklart! (Ett par pass utomhus!)

Kul på jobbet som sagt! Blir det lite vår nu också så blir det ännu roligare..!

Häromdagen fick jag tillbaka tentan i idrottspsykologi. Det blev härligt nog högsta betyg och därmed är halva kursen klar. Hur galet är inte det, att halva vårterminen har gått? Jag tycker att det var januari typ igår. Men det blir ju så, tiden går fort när man har roligt och har man dessutom mycket att göra så går den ännu fortare.

Kommande vecka börjar som vanligt med träningar i Huddinge på måndag. Inför träningarna där finns det alltid ett evenemang i TDB för anmälan, medlemskap i Huddinge RK krävs men går lätt att lösa för dig som vill vara med och träna söder om Stockholm! Det ligger normalt 10 platser ute för anmälan per tillfälle, men är det fullt går det bra att höra av sig direkt till mig så går det för det mesta att ordna.

Sedan fortsätter veckan med ridning och träningar, i helgen är det tävlingscoachning både lördag och söndag. Önskar er alla en fin vecka!

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Påsk på tävlingsbanorna

Jag önskar er alla en riktigt härlig påskhelg!

Som traditionen bjuder spenderar jag en del av påsken på tävlingsbanorna. Idag på långfredagen var det dags för mitt dressyrlag att rida Ponnyallsvenskan omgång 1 i Vällingby. Jag är stolt över laget, som hade en lite tuff start på sin allsvenska, men vilket sportsmanship! Hela laget på plats för att stötta varandra, trevlig stämning trots motgångar och inte ett enda ont ord. Med tanke på hur få gånger vi tränat och hur få dressyrtävlingar laget tillsammans har i bagaget är det bara att blicka framåt och träna vidare :) Tack alla fina tjejer, ponnyer, mammor och pappor för idag!

På måndag ska jag själv tävla Riply!

Min första lokaltävling gick faktiskt av stapeln på en långfredag för 16 år sedan, med lilla gotlandsrusset Ponti som hade päls som en nallebjörn och svettades i solen. I år är det ju inte så varmt, men fantastiskt fint väder och vi har haft en trevlig tävlingsdag!

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Flyinge, tränarkurs och avslöjande rörelser

Redan fredag igen, helt galet vad veckorna flyger förbi just nu. Förra fredagen åkte jag ner till Skåne för Tränarfortbildning på Flyinge. Men innan det blev helg och Skåne så hade jag en riktigt bra dag på jobbet i form av en hästförsäljning. Charmigaste Pokey fick ett nytt hem, superroligt och perfekt för honom, men känns lite konstigt att inte rida honom längre!

Pokey efter lyckad besiktning

De andra hästarna gjorde fina framsteg på sina olika nivåer. Jag hade en väldigt effektiv början på veckan i och med att jag tog några dagar ledigt från mina uppdrag här uppe i Stockholm för att åka ner till Skåne. Med andra ord klämde jag in en hel arbetsvecka under måndag-torsdag. Härligt att vara egenföretagare och kunna styra upp dagarna efter olika behov! Just den här veckan avslutades med att Stella på bilden nedan fick köra lite gymnastikhoppning med studs. Bra uppladdning för tränarfortbildningen som bland annat handlade om arbete med just bommar.

Heavenly Star f.12 e. van Gogh – Cornet Obolensky

Dagarna på Flyinge var toppen, i vanlig ordning. Jag åkte ner tidigt på fredagen och ägnade dagen åt att hälsa på Skånevänner och -familj.

Flyinge from above, fredag 08.25

På lördagen hade vi fortbildningen som började med teori. Under förmiddagen var vi sedan i ridhuset där Kerstin tränade en mängd olika demoekipage med hjälp av bom- och konövningar.

Efter lunch gick vi samman med domarutbildningen som Magnus Ringmark höll i. Då blev det mer fokus på dressyrrörelser ur program, dels med avseende på hur domaren ska döma dem, men också hur tränaren ska förbättra dem. Dessutom fick vi se de två helrenoverade MsvC-programmen ridas igenom vilket var supernyttigt för mig som har flera ekipage i träning på den nivån.

Extra värt att notera i programändringarna är att MsvC:1 numera innehåller en halvcirkel med längning av hästens form, och MsvC:2 innehåller en överstrykning i galopprogrammet. Två ganska avslöjande rörelser vad gäller kontakt och form… I min mening superbra att ha i MsvC som ju är en obligatorisk check-point på väg uppåt i klasserna! Särskilt i kombination med att kandar inte längre är tillåtet förrän i MsvB. Tummen upp för det!

Tränare in action

Jag åkte hem på måndag morgon efter en heldag med bästa Mickan som jag bodde hos hela helgen. Redan måndag eftermiddag drog vardagen här hemma igång igen, då jag var och provred en försäljningshäst. Under resten av veckan har det blivit både träningar och ridning, och en hel del avsutten träning för min egen del.

Träning av sitta-rakt-på-hästen-musklerna

På måndag börjar jag ett nytt uppdrag, som dressyrtränare, och till våren även Allsvenskelagledare, för Huddinge Ridklubb. Det ser jag fram emot! Det var roliga år när jag tränade Waxholms Fältrittklubbs ponnyallsvenskelag, hoppas på att detta blir minst lika kul!

WFRK vinnare av Ponnyallsvenskan 2011

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Januari over and out

Årets första månad är slut och jag måste säga att det var en ovanligt bra sådan! Januari är ju annars en månad som man lite tvingar sig igenom, särskilt vi hästmänniskor som är ute i snö, slask och obefintligt dagsljus. Men jag har, som ni kanske läste i förra inlägget, haft väldigt mycket roligt jobb under januari, och det verkar som att februari kommer att fortsätta i samma stil.

Kommande höjdpunkter är till exempel nästa helg, då jag åker ner till Skåne. Det är Tränarfortbildning på Flyinge som är huvudnumret för resan, på lördagen. Bästa Kerstin (André) håller i fortbildningen så det kan inte bli något annat än superlärorikt och inspirerande. Dessutom ska jag träffa både familj och vänner, hälsa på några olika hästar och bara ha en härlig Skåne-helg. Jag åker ner tidigt på fredag morgon och åker hem igen måndag morgon. Längtar!

Och så är det ju snart dags för en annan höjdpunkt i form av Gothenburg Horse Show. Och då kan man väl säga att tävlingssäsongen är i full gång!

Sedan jag skrev sist har jag dels blivit klar med mina 30 poäng Pedagogik och dels börjat på 15 p Idrottspsykologi. Varför ska man sova bort livet, liksom ;) Skämt åsido tror jag att det är en bra ingrediens i en tränares verktygslåda.

Jag har också lyckats ta mig iväg på två naprapatbesök, där jag får hjälp med att rätta till mina axlar lite. För er som bor i Stockholm kan jag tipsa om att man kan gå på behandlingar på naprapathögskolan, dom är superduktiga och det är extremt prisvärt. Mycket bra grej för oss ryttare! Det ligger en klinik inne i stan men också en i Danderyd där jag bor, så jag har faktiskt lyckats gå dit mitt i min arbetsdag, in between ridning och träningar. Fast när jag eller en häst behöver rätas upp på riktigt är det bästa kiropraktorn Malin Stensland som gäller!

Hästarna sköter sig fortsatt bra, både unghästar och de äldre. Även mina elever sköter sig väldigt bra, hihi. Anna vann t ex TDB-racet* häromdagen och kunde anmäla sig och Didde till debuten i MsvB. Så himla kul att de är redo för det steget nu!

*Ett litet förtydligande för Skånevännerna: TDB-racet är något vi ägnar oss åt här i Stockholms­området, företrädesvis på lördagskvällar när o-hästfolket åker till människobyn och går ut. Det går till så att man med full koncentration sitter vid datorn 17:58 och gång på gång uppdaterar anmälningssidan i TDB till den tävling man vill rida. Om man är snabb som blixten kommer man in på ordinarie plats – är man långsam i fingrarna hinner klockan bli 18:00:41 och man hamnar på 27:e reservplats.

Häromdagen var det riktigt äckligt väder, så när jag skulle gå ur ridhuset drog jag upp luvan på jackan utanpå hjälmen. Stackars Heart of China fick en lätt chock när det plötsligt från ingenstans stod en isbjörn och höll i hans tyglar! :D

På senaste tiden har det blivit väldigt mycket tömkörning. Det är en arbetsform som jag använder ofta, men som sagt verkligen riktigt ofta på senaste tiden! Jag tycker att tömkörningen tyvärr är underskattad, men mina funderingar kring det lämnar jag till nästa inlägg!

Lämna en kommentar

Under Allmänt

2018 är igång på högsta växeln

Vilken start det blev på det nya året. 2018 är i allra högsta grad igång, med träningar, utbildningshästar, plugg och spännande projekt.

I helgen gick min dressyrkurs av stapeln på Sanda Equestrian. Det blev två mysiga dagar på en superfin anläggning med mycket bra träningsmöjligheter. Anna som har arrangerat det hela hade verkligen tänkt på allt, från ridschema och uppstallning till fika och mat. Dag två var det bland annat några ekipage som tränade program inför vårterminens tävlingar – det börjar ju faktiskt dra ihop sig!

Det lutar åt att det blir ännu en träningsweekend framåt våren, eventuellt i kombination med ryttaryoga för dem som så önskar. Kom gärna med intresseanmälan redan nu även om vi inte spikat datum ännu – självklart är även ni som inte ridit för mig tidigare lika välkomna. Vad jag också gärna skulle vilja höra är vad ni skulle vara sugna på utöver själva ridningen – kanske uppsutten clinic, programträning, utbildningsteori eller sitsträning på lina?

I början av januari åkte jag upp till fjällen för några dagar på skidor. Längst upp på toppen satt jag i solen och funderade över mål för året, både för mig själv och för hästarna. Jag har så mycket jag vill göra under 2018!

loidressage växer för varje vecka och jag har verkligen fullt upp. Uppdragen innefattar allt från tömkörningslektioner till ridning av äldre och yngre hästar och träningar i främst dressyr men även unghästutbildning och hoppning. Det är med andra ord stor variation i det jag gör och ingen dag är den andra riktigt lik. När jag inte sitter till häst eller står i manegen och undervisar fortsätter mitt distanspluggande, numera vid Malmö Universitet. Idrottspsykologi känns som ytterligare en kurs som kommer att vara till nytta inte minst i hästlivet.

Apropå skidåkning och idrottspsykologi är det intressant hur andra sporter kan hjälpa en i ridningen. Det är knappast någon slump att mina slalomsvängar är bäst till vänster samtidigt som jag har lättast för vänstergalopp… Rakriktning är verkligen en av mina käpphästar i ridningen och träningen, och jag spenderar en hel del tid på gymmet för att själv bli så liksidig som jag vill att hästarna ska vara.

Nytt år, nya mål, och en av mina ganska många målsättningar är att jag ska uppdatera mer på hemsidan och ge lite inblick i min vardag och verksamhet. Titta gärna in ibland och se hur jag håller planen ;)

2 kommentarer

Under Allmänt

Total inspiration

Motivationen och inspirationen är på absolut topp efter en fantastisk dressyrhelg på Friends och Sweden International Horse Show. SAAB Top 10 var såklart helgens höjdpunkt – vilka ryttare, vilka hästar, vilka ritter! Det är inte ofta man har lyckan att sitta och titta på en tävling där samtliga ekipage gör GP küren på över 75%. Isabell Werth är ju naturligtvis något alldeles extra, hennes ritt var gåshud raka vägen igenom. Jag är så fascinerad över hur hon tar fram häst efter häst till absolut toppnivå.

Mäktig prisutdelning!

Det var länge sedan jag uppdaterade bloggen, men efter en SIHS-helg känns det verkligen som att det är på tiden att ni får en glimt av loidressage-livet.

I fredags var tränare och ridlärare inbjudna av förbundet till en exteriörclinic med Jan-Ove Olsson, innan unghästklasserna drog igång. Jag har haft förmånen att lyssna på Ja-Ove många gånger tidigare och tycker att det är lika intressant varje gång. Vi fick nu titta på tre helt olika typer av hästar och deras exteriöra skillnader samt hur de påverkar träningen av hästarna. Därefter var det dressyr med Champion of the Winners, Dressage Power Future Stars och Lövsta Future Challenge. Många ritter på höga procent blev det. Extra roligt att se Pilla och Damien såklart!

När jag inte är på Friends och hämtar inspiration så är det rejäl fart på min vardag. Efter 3 ½ månad med fullt fokus på loidressage (eller nästan i alla fall, 30 hp Pedagogik på distans tar väl lite uppmärksamhet och tid) kan jag konstatera att min satsning på min egen verksamhet tycks fungera över förväntan.

3-åriga Heart of China som nu är inriden och utbildas vidare

Jag är så oerhört tacksam för mina elever och hästägare som liksom andra kära vänner i branschen rekommenderat mig och mina tjänster till nya kunder. I dag har jag 12 fasta elever som tränar allt mellan Intermédiaire och LB och även markarbete. Sju hästar som rids in, vidareutbildas och även tävlas. För några veckor sedan visade jag 1,5-årshingst på rådgivande bedömning på Strömsholm.  Om allt går som det ska räknar vi med åtminstone tre eller fyra pållar på unghästtest 2018.

Riply har varit ute på sina två första starter och provat på livet som tävlingshäst

Jag trivs otroligt bra med tillvaron just nu och har verkligen ett härligt jobb. Det är så roligt att följa hästarnas framsteg – särskilt de fyra små 3-åringarna, på dem märks det sådan stor skillnad från gång till gång. Visst är det något extra att få guida bebisarna in i livet som ridhäst.

Adeley 3 år blir bara bättre och bättre, hon är nu även inhoppad

Allt som allt känns det väldigt spännande nu inför årsskiftet, många roliga utmaningar på gång! Inte minst min kurs på Sanda Equestrian 20-21 januari som jag tror blir en riktig kickstart på tränings- och tävlingsvåren.

För några veckor sedan startade jag min elev Annas fina Didde i en MsvC:2, det blev en blå rosett

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Träningshelg på Sanda Equestrian

Årets Julklapp till dig själv! Häng med på en härlig ryttar-weekend på Sanda Equestrian!

Vi kickstartar säsongen 2018 med en träningshelg den 20-21 januari. Två enskilda ridpass samt Bed & Box ingår i superpriset 1550:-. Vill du rida mer än ett pass/dag fixar vi det. Mysig miljö med trevliga nya och gamla vänner, maten ordnar vi tillsammans. Självklart är även nya elever varmt välkomna.

Frågor och anmälan till Anna Nyström eller mig (louise@loidressage.com)

Ps. Den som inte redan tränar för mig hittar info om mig här på loidressage.com, info och bilder från anläggningen finns på sandaequestrian.se

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Helt galet bra helg!

Kan en dressyrtränare annat än jubla över att ha fått ägna lördagen åt att tävlingscoacha sina fina ekipage med resultaten:

  • MsvB-kval på första försöket!
  • Pers i MsvB:5 och en blå rosett!
  • Kval till nationell MsvA!

Didde gjorde sitt livs första meeting med den äran och en fin MsvC på kvalprocent, trots ett mycket oväntat missförstånd i galopprogrammet. Anna fick välförtjänt domarcred för hur hon hanterade ”det lilla missödet”.

Eftersom vi var i Gnesta kunde jag i pausen mellan ”mina” ekipage passa på att träffa min vän Johan Dengg, som landat hemma på Borgs Gård efter EM och den spektakulära marathonkörningen genom Göteborgs gator och i Slottsskogen. Det är verkligen guld värt att utbyta erfarenheter med kollegor i branschen, kanske särskilt för att få perspektiv på hästsporten från olika discipliner.

Eftermiddagen fortsatte med Therese och Dreamer som var just ett Dreamteam och belönades med en plats högt upp på prispallen i MsvB:5. Deras toppendag gav dem sedan även en biljett till nationell nivå i MsvA.

Duktiga Therese och Dreamer med fin rosett och nöjd tränare :)

På söndagen var det Maria och Lorvino som red MsvB precis som förra helgen och höjde sig drygt 1%. Särskilt kul var att veckans intensiva jobb med det som var svårast förra tävlingen gav resultat – 7:or i båda varven. Duktiga!

Och så avslutningsvis red jag själv ett pass i sadeln på underbara Adeley. Varken matte Maria eller jag kan sluta förundras över denna fantastiska 3-åring. Vi hoppade några små skutt inne på banan för första gången – tidigare har vi ridit ute på vallen – och hon bjöd på bättre än  någonsin.

Dessutom premiär för travbommar och premiär för nya sadeln och Adeley rör inte en min – förutom den ständigt pigga, intresserade och glada minen då. Vilken pärla! Jag säger det igen och igen – ser så mycket fram emot att få fortsätta att vara delaktig i hennes utveckling!

Avslutningsvis dök det upp både ny elev och nytt hästutbildaruppdrag under helgen, så loidressage frodas just nu. Kanske lite på bekostnad av pedagogikstudierna. Men det är sånt man får ta ;)

4 kommentarer

Under Allmänt

Vid inridning finns inte utrymme för att lära av sina misstag

Jag brukar skoja om att min favorittyp av hästar är dem man får sitta kvar på. Det betyder inte att jag inte rider unghästar – tvärtom. Men jag gillar tanken på att när man väl tar steget att sitta upp, ska det vara avsevärt större chans att man sitter kvar än att man inte gör det. 100 procent säker är svårt att vara när man är första ryttare i sadeln, men 50/50 är inga bra odds.

Visst är det imponerande med Youtube-klipp på balansmirakel som sitter kvar på hästar som bockar runt. Men jag anser att hästen i möjligaste mån ska slippa hamna i ett läge där den gör sitt yttersta för att bli av med det läskiga på ryggen.

Det är av misstagen man lär sig. Men just vid inridning finns inte utrymme för att lära av sina misstag, det finns bara utrymme för att lära hästen. En rädd häst lär sig inget av det vi vill lära den – att tycka att det är roligt att bli riden, att lyssna på, förstå och ha förtroende för sin ryttare.

I höstas fick jag inblick i en verksamhet där inridningen gjordes på chans. Lite longering, sedan upp i sadeln och lika snabbt av igen. Efter flera försök med olika ryttare blev det tal om docka. Jag har aldrig hört talas om en häst som haft något nöje av rodeo. En unghäst som tappar sin ryttare blir ofta skrämd – självklart ett sämre utgångsläge för fortsatt utbildning.

Det finns sätt att öka sannolikheten att stanna på hästryggen, så varför inte pröva dem?

Att sitta upp från en stubbe och hoppas på det bästa kanske fungerar den ena gången, men om det inte gör det och hästen blir skräckslagen, springer lös ut i skogen eller över en väg… Hur bär man sig då åt för att förbättra 50/50-oddsen?

Som beridare och unghästutbildare möter jag många olika hästar och slås gång på gång av hur mycket de skiljer sig åt i fråga om hur snabbt de tar till sig träning. Ibland är ytterligheterna otroligt tydliga. Från den osäkra som tog sex veckors invänjning till uppsittning, till den jämngamla som kom till ridning i alla gångarter på halva tiden.

Det handlar om att förbereda noga och arbeta konsekvent efter en beprövad modell. Att tillsammans med häst och medhjälpare ta steg för steg till ett läge där det inte är en överraskning att du sitter i sadeln. Med en tydlig modell vet man också när och hur man backar ifall det behövs.

Alla unghästar har rätt till en trygg utbildning.

Texten är tidigare publicerad i Tidningen Ridsport 20 mars 2017

Läs gärna mer här om unghästutbildning enligt Flyinge-modellen.

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Välkommen in!

Hej och välkommen till loidressage!

Xanté.png

Hemsidan är under uppdatering efter ett längre uppehåll. Titta gärna runt och klicka in på länkarna i menyn längst upp på sidan – de uppdateras löpande med ny info om verksamheten!

/Loi

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Slut på en suverän sommar

 

image-1

Sommaren blev visserligen längre med en varm vecka i Holland på VM i fyrspann och därefter en sväng till ännu soligare Spanien, men med ca två veckor kvar till Breeders infinner sig trots allt höstkänslan. Jag har återvänt till Skåne, närmare bestämt Västra Hoby och hjälper familjen André lite, så Pernilla kan fokusera mer på att förbereda för start i finalerna på Flyinge.

Mina vänner skrattade rått åt min hemfärd från Spanien häromdagen. Det blev lite stressigt även med mina välkända, tidsoptimistiska mått mätt. Vi passade nämligen på att göra två saluhästfilmer på morgonen utöver att jag provade att rida ytterligare två hästar. Även om vi började strax före soluppgången visade det sig vara aning snålt med tid för en avgång med SAS från Alicante 13:20 .

image-2

Vackert skimmelsto i soluppgången

Jag kastade mig in i duschen och slängde ner mina svettiga ridkläder i väskan innan vi körde (lite snabbare än lagligt) till flygplatsen. Där hade personalen redan lämnat incheckingsdisken, men med adrenalinrush deluxe och ett pass nästan kvarglömt i gaten kom jag ombord och hem till Stockholm.

Mina dagar i Stockholm har förgyllts av många härliga fikastunder med familj och vänner och framför allt av den här underbara varelsen. Hur kan man vara så otroligt söt och fluffig och så 100% kärlek?

image-3

Wake up happy, ganska lätt i det här sällskapet

Självklart kan jag inte vara helt hästlös i tre dygn, så på onsdagskvällen tränade jag dressyr med Karolina. Hon har just debuterat sin Quentin i 1.20. Det är så kul att jobba med hoppryttare som vill träna allsidigt och ta hjälp med dressyrarbetet. På fredagen ville även Anna och Didde träna. Vi jobbade lite extra hårt med övergångar, halvhalter och hörnpasseringar, vilket sedan resulterade i att Didde hittade en helt ny växel i sina travökningar!

Det är bara sex mil till Gnesta från Stockholm så jag tog även chansen att hälsa på Team Dengg. Superkul att träffa Johan, Christine, Viktoria, Mambo, Guus, Billy, Sigge, Sam mfl och att få ta en titt på fantastiskt vackra Borgs Gård.

 

image-4

GRATTIS till 2016 års nyblivna Svenska Mästare i Fyrspann

För den som tycker att jag far runt en massa kan jag meddela att jag dock INTE, som planerat, åkte till England över torsdag-fredag. Den mycket trevliga anläggningschefen och jag enades till slut om på distans att det troligen skulle bli för få hästar för mig att jobba med.

Men för att inte tappa min globetrotterkänsla totalt tar jag och min kära Toyota en tur över Broen på söndag och träffar ännu en möjlig arbetsgivare…

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Wildfire in California. Terrifying experience, but all are safe now!

Svt film

Photo from my Dad´s Facebook. He filmed the report on Swedish Newscast Sunday night

For those of you who want to read in Swedish, here is an article in Tidningen Ridsport, with an interview with me and also footage from the fire.

I haven´t had time to put it all down in writing until now, but I would like to try to share with you what happened the last few days.  We have had a crazy time  here in California, with a wildfire* threatening the barn. We spent Saturday night evacuating about 80 horses from the canyon, to an evacuation center located at a college in Woodland Hills.
We are of course incredibly relieved. Thankful that neither horses, humans or the facility was hurt! The only noticeable now is that the horses are exceptionally fit and we are unusually tired . It was a long Saturday, we loaded horses ‘til after midnight! But apart from the unusual number of shipping boots to pack down again is all pretty much back to normal today, Thursday.

 

First report

”California has dry, windy, and often hot weather conditions from late spring through autumn that can produce moderate to devastating wildfires. At times, these wildfires are fanned or made worse from strong, dry winds, known as Diablo winds in the northern part of the state and Santa Ana Winds to the south. At this particular time news were that a car drove into an power pole, and some wires fell down causing this #oldfire to start and grow in the heat and drought (> 100 Fahrenheit / 38 C). The fire grew rapidly from 2 acres after a couple of minutes, to having had consumed 516 acres of land in the end.”‘

 

We learned of the fire in the late afternoon on Saturday. After an hour we realized that the situation could become serious, and began to put the halters on all the horses and tie lead ropes around their necks. We also put name plates made of duct tape on the halters, with info about the horse’s name, and where it came from – very smart! All box doors were left unlocked, all in order for a quick process if we would be forced to evacuate.

When the decision on the evacuation came, everything went incredibly fast. We prepared the horses with shipping boots quickly and then came the transports, in the form of long-trailers, many of which could take as many as six horses. Horse Carriers, neighbors and acquaintances – absolutely fantastic to have so many people coming to rescue so quickly! Police/sheriffs were present and all trailers stayed up on the road outside Mill Creek. We loaded the horses at breakneck speed and they were instantly taken to Pierce College in Woodland Hills, about 15 kilometers from the Canyon.

 

Evakueringscentret, foto Anna Blomdahl

Photo Credits: Anna Blomdahl

The Evacuation Center consisted of permanent stalls in long lines. There were horses from several places, but the majority came from us. In addition there were some goats, donkeys and other animals.

Evakueringscentret 2

Arriving goat

When the horses arrived, they got number tiles around their necks , and all who ” checked in ” a horse had to sign papers, with signalement, the owner’s name , etc.

Nummer-tag

Morning walk

When danger was called off after two nights, and the horses went back home,  thorough controls were made to secure that the right person checked out the right horse and signed the release papers. There were guards / volunteers on site around the clock. The atmosphere in the place was good, everyone helped each other and showed great consideration. Obviously the talk was about the fire spread and development , as well as when the roads up to the mountains would open again . There was a lot of media on site and  several TV spots and newscasts were filmed.

NBC Southern California reporting, including an interview with Mette. The last horse seen in the clip is Rima, who is currently in training with me. Happy to have her and the others home safe!

More from NBC, the end of this clip shows me marching between the stables in the same dirty riding clothes as the day before.. Next time we evacuate (which I hope will never happen!!) I need to remember to bring an extra pair of breeches ;)

 

Mill Creek is located in the zone covered by a so-called mandatory evacuation . We evacuated virtually all horses at the barn, about 80 of them. It felt unreal  to be in the middle of all this, but strangely not directly scary . Everyone had a great ” just do it ” attitude and focused only on getting the horses away as quickly as possible . I don’t think we had time to think too much about what could happen , it was just a question of getting the job done quickly.

bild 4

The stable office, where I live

EP

Continuous updates on a Twitter/Facebook  from T- CEP Topanga Coalition for Emergency Preparedness

I left the barn right after midnight, and drove out of the canyon to sleep at Emma’s place. I brought passport, homebound airline ticket, credit cards and money, just in case. Before I left, I also went in to both of our tack rooms and took lots of pictures of the tack, and specifically the serial numbers on the saddles, for insurance purposes. Pretty scary now when looking back. When I drove out of the canyon, I got pulled over by the sheriffs who told me that if I decided to drive out of the canyon now, I wouldn’t be able to go back, maybe for days, because the roads were in a ”hard closure” regarding inbound traffic.

bild 3 (1)

Outside Mill Creek

The horses took the drama incredibly good ! Both experienced competition horses , and the riding school horses who are not out and about as often. All who handled the horses made it very calmly and professionally , but I am still surprised at how quiet the horses were . They were really good with the loading , even though it was up on a road with blue lights in the background, for some of the horses even in the dark.

På evakueringscentret

Valenzo taking a nap after all the drama

What I thought was most impressive , except how fast it went , was that all the horses came back home completely unharmed. No injuries or accidents during the evacuation . It was also amazing to see how all lined up to help and do everything they could to help. In hindsight I think about how important it is to have a crisis management plan for situations like this . Mill Creek really had a good organization and it feels like it’s something all teams really should emulate – to prepare the solution before the problem comes.

 

Stay

T-CEP update when 75 % of the fire was contained

Mette Rosencrantz  was here at Mill Creek during the great fire in 1993, when the fire went over the hill closest to our back ring. At that time, the center and all horses survived thanks to people fighting it from within, with fire hoses. Mette told about how the horses were kept inside the riding arena under sprinklers, while the fire raged right behind them.

This time the fire was close to take the same course again. The fire front was just on the edge of the hill in question. Firefighters said that if the fire would come over the ridge, Mill Creek would be in great danger once again, which was why it was decided to evacuate. Now the firemen managed to skillfully turn the fire so that it went the other way . So it was as close to the eye! In hindsight it is easy to think that it went well , but if you like Mette have seen for yourself how bad it can be … We are just incredibly grateful that everything went well and so thankful to these brave firefighters, working under dreadful conditions.

Once again – I’m deeply impressed by how the evacuation was organized, how well information worked, how many volunteers there were and how everyone stepped up to help out! Horse people really are something special! <3 

Lämna en kommentar

Under Allmänt, Dressyr, Häst, hoppning, Ridsport, Sport, tävling

Among stars, lizzards and strong men

Time for a report on my every day life here in Sunny Paradise.

The stars are obviously the wonderful horses that I have the great fortune to work with! The lizzard is my neighbour, called Karl-Oskar, named after a Toy Story toy that I loved when I was little.

It´s still a bit unreal not to be cold for someone who is used to cherish every single sunbeam, who dresses with an electrical heat vest six months a year and who normally has to rinse the horses legs from clay when fetching them from  the paddock.

13293346_10157050115810473_1472113365_n

Mud free turnout

However our days start with pulling the rugs off,  nights are still not that warm. Emma and I prepare the first horses for Mette and Anna and then I brush off and saddle up the horse that I´m to start with.

Every single day I have my riding supervised by Mette and I dare say that I have improved my legs and also my seat, which is of course the foundation of the aids. Everyone who is in a developing process knows that when one thing starts working, another falls a bit behind, so the big focus right now is on my hands.

13318490_10157050112760473_414301969_n

Valenzo and I

When all morning work is done, there are a few minutes for some cottage cheese and fruit for lunch. You can´t eat a lot when it´s up to 30 degrees Celsius (86 F) in the shade….

The afternoons are spent grooming, tacking and giving lessons. My lovely student JoAnne really understands what a Swede away from home needs! The other day she gave me a gift card at Starbucks! So sweet!

The last chores of the day include the Night Check, when I make sure that all horses are all right, put on the night rugs and fill up the water buckets.

As you notice we don’t muck or pack hay in blue IKEA bags to feed the horses, all that hard work is done by strong men (like I think is the case in many more countries except for Sweden). It’s a blessing to be able to save your physical strength to the actual ridning. One more concept that I really like about horse life here in the US!

It’s been a bit of a challenge for me to get used to a way of working that is dependant on the heat. We do have to get most of the riding done before it’s too hot out in the ring, which consequently means that we brush and saddle with some haste and do the proper grooming later on, in the afternoon. Having spent three years at Flyinge, where you do definitley not attend a training session unless the horse shines like crystal and get shouted at if there is a straw in the tail, I have needed some time to adjust to become a little quicker in the mornings. The horses here do also get very, very well groomed, but after the riding. We don’t rinse them off if it isn’t clearly needed, because of the drought in California.

13327474_10157039271725473_5736536762275773431_n

Acilla and I

It’s Monday morning here, and since Mondays are our day off, I’m going to take my little car and drive away on a new adventure. Last Monday I was i Malibu, today I’m probably going to the ”Topanga Days”, some kind of hippie/flower power festival in the Canyon.

 

Lämna en kommentar

Under Allmänt, Dressyr, Häst, hoppning, Ridsport, Sport, tävling

A real challenge, but so amazing!

Today is the 23 rd Birthday of my beautiful BFF! Aristokrat Pan, nicknamed ”Nalle” (similar to ”Teddy” in Swedish), the most charming, gentle, funny, stubborn horse I have ever met…

Går med Nalle

Foto Credits: Ulrika Fåhraeus

ARISTOKRAT PAN
Amiral 764 – Kew Gardens** – Flamingo 481
chestnut 1.68 m born 1993
Swedish Warmblood

The two of us met already in 2008, when we were both 15, but at that point I didn´t have the skills to manage such a talented and at the same time really strong and quite difficult horse.  A year later we decided to give it a shot and started off on our roller coaster journey towards the Swedish Junior Championships.

Nalle busar Nalle capriole
Every other day I sat in the corner of the dressage ring and cried and begged for ”a horse with breaks”, and the other day we excelled at training with 12 one-tempis.  ”Nalle” has an incredible temperament – he is relaxed, kind and cuddly in the barn, then goes out to the dressage ring with 110% energy.

Nalle och jag var 7:a i finalen 2010

Swedish Junior Championships at National Equestrian Center Strömsholm 2010. Photo Credits: Roland Thunholm

Together we have competed up t o f S class, Intermediate I. In 2010 we competed really successfully with many ribbons in M-classes. In the Junior Championships we placed as 7th. Even in 2011, we went for the JSM, but unfortunately Nalle stumbled badly in the qualifying session and we missed  the finals by 0,027%.

Mia med Gardenia och Nalle på Elmia 1993

Baby ”Nalle” with mum Gardenia at the national breeder´s fair Elmia in 1993.

”Nalle” was born at Stud Petter Pan, bred by Mia Holmberg. He was one of Sweden’s highest assessed stallions in his age group, shown by renowned Flyinge rider Susanne Gielen, with 8-9-8-9, at the age of 4.

In fall 2011, after our debut at Elite Prix S:t Georges, I decided that it was time to let this amazing horse retire, efter 14 successful years at the dressage tour. Nowadays he lives a very pleasant life as a senior citizen , with breeder Anja Andersson in Strängnäs. He’s so well taken care off; Anja rides him in the woods and every now and then he gets to do some dressage movements, just for fun.

Nalle and his tiny friend Acke

One of his task is to supervise and teach the 1- and 2-year olds some proper manners,  but most of the time he fools around in the pasture with the Mini Shetland pony Acke.

Bombay

Bombay, watercolor by Kerstin André

My very dear Mentor Kerstin André gave me an incredible gift when I finished my apprenticeship at Stall André – a beautiful painting of her lifetime champion Bombay – with the hopes that I would once find a horse like that…

I know that I have already met the superstar of my life! Please share our Joy Ride:

Lämna en kommentar

Under Allmänt, Dressyr, Häst, hoppning, Ridsport, Sport, tävling