Den som är stark måste vara snäll

När jag var liten tjatade min mamma om att Pippi Långstrump sa ”Den som är stark måste vara snäll”. Det hon egentligen ville säga var att om man hade förmånen att få rida en egen ponny eller häst och tävla måste man vara extra ödmjuk.

Förutom Pippi-tänket är jag uppväxt med många av Bröderna Grimms sagor. Hoppas att du orkar hela, annars är en kort sammanfattning och sensmoral:

Om man är ödmjuk och jobbar hårt kan man få det mest oväntade – om man är lat och otrevlig går det en illa.

Fru Holle

Det var en änka som hade två döttrar. Den ena var vacker och flitig, den andra var ful och lat. Men änkan tyckte bäst om den fula och lata, för det var hennes egen dotter. Därför fick den andra utföra allt arbete i huset. Om kvällarna måste hon sitta vid brunnen vid stora landsvägen och spinna tills hennes fingrar blödde.

En gång blev spolen blodig och när hon skulle tvätta av den föll den ner i brunnen. När hon gråtande sprang in till sin styvmor och berättade vad som hade hänt, sa denna: ”Har du låtit en spole falla ner i brunnen så får du också hämta upp den!” Flickan sprang tillbaka till brunnen och grät bittert.

Och i sin stora nöd visste hon inte vad hon skulle göra, utan hon hoppade i vattnet. Hon blev medvetslös och när hon vaknade upp, låg hon på en vacker äng. När flickan hade sprungit ett stycke för att se sig omkring, kom hon fram till en bakugn som var full med bröd. Brödet ropade: ”Åh, var snäll och ta ut mig, ta ut mig, jag är för länge sedan färdiggräddad!”

Då tog flickan brödspaden och tog ut brödet. När hon hade sprungit en bit till, kom hon fram till ett äppelträd som ropade till henne på långt håll: ”Åh, skaka mig, skaka mig, alla mina äpplen är mogna!” Då skakade flickan trädet kraftigt tills inte ett enda äpple hängde kvar.

Sedan gick hon vidare och kom slutligen fram till ett litet hus, ur vilket en gammal kvinna tittade ut.  Flickan blev förskräckt och tänkte springa därifrån. Men den gamla kvinnan ropade: ”Var inte rädd för mig, kära barn, stanna hos mig och hjälp mig med hushållsarbetet. Om du är flitig och ordentlig så kommer det att gå dig väl. Se bara upp, så att fjädrarna flyger ordentligt när du bäddar sängarna. Då snöar det på jorden, för jag är fru Holle”.

Eftersom den gamla kvinnan talade så vänligt till henne, stannade flickan hos henne. Hon var ordentlig och flitig och skakade täckena kraftigt, så som hon skulle.   I gengäld hade hon det bra hos fru Holle, fick aldrig höra ett ont ord och fick god mat varje dag. Men när hon hade varit en tid hos henne, överfölls hon plötsligt av hemlängtan. Trots att hon hade det mycket bättre här än hos styvmodern, så längtade hon hem.

Till slut en dag sa hon till fru Holle: ”Även om jag trivs bra hos er, så kan jag inte stanna längre. Jag skulle vilja återvända hem till de mina”. Fru Holle svarade: ”Du har rätt, och eftersom du har tjänat troget hela tiden hos mig, så ska jag själv följa dig upp”. Så tog hon flickan vid handen och förde henne upp till en stor port.

Den öppnades och just som flickan stod där föll ett häftigt guldregn ner över henne. Och allt guld fastnade på flickan, så att hon täcktes av guld och glänste ordentligt. ”Det får du för att du har varit så flitig”, sa fru Holle. Hon sköt ut flickan genom porten och sedan stängdes den bakom henne igen. Flickan såg sig om och märkte att hon var tillbaka på jorden, inte långt från sin styvmors hus. Då skyndade hon sig hem och när hon gick förbi tuppen som satt på brunnen, så gol den: ”Kuckeliku, vår gyllene jungfru är hemma nu!”

Eftersom hon var täckt av guld blev hon väl mottagen av sin mor och syster.  Flickan berättade nu allt hon hade råkat ut för efter olyckan med den blodiga spolen.  Och när modern hörde hur hon hade fått den här stora rikedomen, så ville hon att hennes fula och lata dotter skulle få uppleva samma lycka. Flickan måste sätta sig vid brunnen och spinna och för att en spole skulle bli blodig, stack hon sig i fingret.  Sedan kastade hon ner spolen i brunnen och hoppade själv efter.

Precis som sin syster vaknade hon upp på en vacker äng och slog in på samma väg som hon hade gjort. Snart kom hon fram till bakugnen, som åter var full med bröd.  Och brödet ropade: ”Var snäll och ta ut mig, ta ut mig! Jag är för länge sedan färdiggräddad!” Men den lata flickan svarade: ”Skulle jag ha lust att sota ner mig för det!”, och så fortsatte hon.

Strax därpå kom hon fram till äppelträdet som ropade: ”Åh, skaka mig, skaka mig, alla mina äpplen är mogna!” Men hon svarade: ”Det kan du inbilla dig! Ett äpple skulle ju kunna falla i huvudet på mig!” och så gick hon vidare.

När hon kom fram till fru Holles hus blev hon inte förvånad när den gamla  kvinnan stack ut huvudet genom fönstret. Hon gick istället fram till henne och tog plats som piga. Den gamla kvinnan var nöjd med henne. Men redan den andra dagen började hon lata sig, och på den tredje så ville hon inte ens stiga upp på morgonen. Hon var förtretad och slarvig, hon bäddade inte heller ordentligt och ville inte längre göra som fru Holle sa till henne.

Den gamla kvinnan tröttnade snart på henne och sa upp sin lata piga. Och hon var väl nöjd med det, för hon trodde, att nu skulle guldregnet komma över henne. Precis som över hennes syster. Fru Holle förde också henne upp till porten. Men när hon stod under den, så hälldes en kittel tjära över henne istället för guld. ”Som tack för dina tjänster”, sa fru Holle argt och stängde porten.

Så kom alltså den lata flickan hem och var täckt av tjära uppifrån och ner! När hon kom förbi tuppen på brunnen, ropade denne: ”Kuckeliku, vår smutsiga jungfru är hemma nu!” Men tjäran hängde kvar på flickan, och hur hon än skakade på sig så kunde hon aldrig bli av med den så länge hon levde.

SLUT

2 kommentarer

Under Allmänt

2 svar till “Den som är stark måste vara snäll

  1. Stina

    Nu fick moster tårar i ögonen. Duna kusiner har fått höra samma sak. Me like……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s