Hästskötarexamen

Hela helgen har jag försökt att plugga, och det har gått så otroligt trögt. Jag fick inget flyt i det överhuvudtaget förrän på söndag kväll. Jag har i och för sig konstaterat tidigare att ju mer press desto bättre går det så det kanske inte är så konstigt att panikpluggande är min grej.

Så, dags för Hästskötarexamen!

Måndagen började med teoriprov i foderlära och hästkunskap. Sedan hade vi ridprov, där jag först red Hipp San och sedan lite på Limoncello när vi bytte hästar. Efter ridprovet fick vi gå upp till stallet och sadla av, och så gå ner till ridhuset igen och visa hästarna för hand. Hipp San var hyfsat med på noterna, han vill gärna springa lite på sned men är väldigt okomplicerad annars.

Så fortsatte vi med longering. Rooster och Propell som var longeringshästarna fick springa många varv men verkade lika glada för det. Efter longeringen fick jag ett gäng frågor om allt från utrustning till upplägg. När de var besvarade var det äntligen dags för lunch!

Vi åt i restaurangen och jag som var lite uppe i varv kastade såklart i mig maten, hej magont! Sen var det häst- och stallskötsel, vilket innebar knoppning, lindning, visitering och några muntliga teorifrågor om hästhantering, pass, stam, utrustning och så vidare. Det sista provet var muntlig foderlära, och det omfattade allt från att känna igen olika fodermedel till att svara på frågor om grovfodrets växtinnehåll och olika halmsorters uppsugningsförmåga.

Dagen avslutades med en enskild genomgång av resultatet, vilket vi allihopa var väldigt nervösa inför. Men det hade vi inte behövt vara, för alla klarade sig! (Vi var 9 st från UP som gjorde provet igår och så var det några fler idag.) Jag fick bedömningen att jag var stark rakt igenom, inga minus alls. Plus i kanten för häst- och stallskötseln på eftermiddagen och för teoriprovet, där jag var en retlig liten poäng från full pott.

Jag är så lättad över att ha det avklarat! Diplomet kommer i brevlådan så småningom och jag kan andas ut igen :)

På eftermiddagen igår blåste det upp till full storm, tack och lov efter att våra prov var klara. När jag hoppade upp på min cykel åkte den iväg med mig utan att jag behövde trampa, spångången i stallet höll på att försvinna helt när vi öppnade dörren och träd rasade. Strömmen slogs ut och när jag kom hem var det kolmörkt. Jag fick fram ett värmeljus och tändstickor medan jag funderade på om det skulle bli knäckebröd med smör eller knäckebröd med messmör till middag ;)

Inte nog med att jag var utan mobil – skulle jag nu även bli datorlös? Som tur var funkade mitt mobila bredband och batteriet räckte tills strömmen hemma kom tillbaka. (Däremot var den fortfarande borta i stallet i morse, så det blev manuell utfodring och vattning av 50 hästar, ridning utan belysning i ridhusen och restaurang utan mat = chokladkaka och chokladboll till lunch.)

Medan vi väntade på att få tillbaka strömmen igår kväll åkte jag, Oscar, Carolina och Aminda och åt hamburgermiddag i Södra Sandby.
Blev en rätt OK dag ändå!

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s