Mina tävlingsrutiner

Bästa maskotarna ;) Den gråa är DC’s och den bruna är Nalles.

Idag är det dags för årets första tävling och ett bra tillfälle att berätta lite om mina tävlingsrutiner. Jag har faktiskt haft ganska precis samma tävlingsrutiner ända sedan jag tävlade med B-ponny, alltså sisådär 8-9 år.

 • Matsäck i form av mackor med stekt ägg är lika med tävlingsmat för mig. Gott, lättätet och ganska nyttigt. Jag har aldrig haft problem med att äta innan tävling, vilket är väldigt skönt.
 • Mamma hjälper mig med knuten – jag har alltid haft så pass långt hår att det varit svårt att fixa det själv. Det får inte bli för löst, en gång tappade jag ut knuten och det var superirriterande att rida med en fläta som dunsade på ryggen (hahah, jag fick spö av Mads med några få poäng på den rundan, undrar om jag hade lyckats slå honom om håret suttit fast.? ;)

Jag hittade den här lösningen när jag hade som allra längst hår – nio små flätor ihopflätade med  varandra satt fast som de skulle.

 • När hästen är badad och knoppad bär det iväg.
 • Jag vill ha ungefär 1½ timme på mig framme på tävlingsplatsen, så jag räknar ut avfärdstid efter det.
 • Väl i bilen är det dags för extrafrukost, dvs äggmackorna.
 • På vägen lyssnar jag på särskilt utvalda skivor, med min egen peppmusik.
 • Under tiden i bilen rider jag igenom programmet ”i huvudet” flera gånger. Om jag varit på platsen förut föreställer jag mig att jag rider på just den banan.
 • Väl framme vill jag först se tävlingsbanan, särskilt om det är en ny plats. Då sitter jag och tittar på minst ett ekipage och passar på att kolla var man går in och vilken typ av dörröppning/inridning det är.
 • Är det dubbla banor ser jag till att veta vilken startsignal som används på just min bana. Jag vill ha koll på så mycket som möjligt, för att slippa vara tveksam när jag sitter på min häst. När vi var i Köping i höstas var jag t ex väldigt tacksam över att jag sett vilken ”läskig” ridhusport de hade, så att jag kunde skritta DC förbi den då några andra ekipage gick ut och in, så att han inte behövde bry sig om den när det var vår tur.
 • Vi lastar ur och min groom (ofta mamma) leder hästen så den får börja mjuka upp sig lite medan jag tar på stövlar, kavaj etc.
 • Så sitter jag upp och rider fram. Grundschemat är detsamma så att det är rutin för oss båda, men jag anpassar även efter dagsformen och efter vilken klass vi ska rida.
 • När jag rider in på banan visar jag runt DC i båda varven, hinner vi flyttar jag honom lite sidvärts också och kollar att han går undan för skänkeln oavsett miljön.
 • När jag får startsignal klappar jag hästen och petar till skärmen på hjälmen. Det är mina triggers, som säger ”nu kör vi”. Jag har inte planerat dem utan de har dykt upp av sig själva och blivit rutin.
 • Upp på medellinjen, förhoppningsvis rakt med en snygg halt. Sen kör vi :)

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s