Programridningsstrategi

Idag ska jag iväg och hålla en clinic i programridning. Det är Waxholms Fältrittklubbs dressyrlag som bett mig komma och ge lite tips och råd kring hur man kan plocka extra poäng i kvalprogrammen i Div III (LB:1) respektive Div II (LA:3).

Att rida program är ju rätt speciellt. I Tävlingsreglementet TR II, kapitel 3 beskrivs detaljerat hur varje gångart och rörelse ska ridas. Det finns massor av möjligheter att skaffa sig bättre poäng genom att vara noggrann. Dels finns ju det sammanfattande betyget Korrektheten i uppvisningen där man bedömer hörnpasseringar, ridningen mellan rörelserna, programlinjernas följande, dels ska ju varje rörelse/gångart vara på rätt ställe och utföras på rätt sätt enligt TR.

Serpentiner kan vara en utmaning. (Bild från stallbacken.com)

Med andra ord kan man göra en slarvig ritt på en fantastisk häst med utstrålning och supergångarter och få spö av någon som rider noggrant och välplanerat på en häst som kanske inte har ”det”.

2009 hade vi många sjuka och skadade inför en final i Division III. Lili var snäll och lät mig låna fälttävlanshästen Errigal, som hoppar enstjärniga hinder från stillastående, men som definitivt inte är en dressyrhäst. De som inte visste det tyckte antagligen att det var knäppt att hela vårt gäng på läktaren jublade när mitt resultat kom – strax under 59%… Men mina lagkompisar visste att vi hade hämtat varenda poäng som var möjlig för oss. Jag hade koll på varje bedömningsgrupp och vid vilken bokstav vi skulle få en ny chans till poäng om det hade strulat till sig innan. Allt för att få bästa möjliga poäng på nästa bedömningsgrupp även om den innan blev katastrof.

Errigal High Flight

Det finns ändå ganska mycket man kan göra för att få tag på de där sista poängen som kanske avgör. Och om det blir en likaplacering för 1:an, 2:an eller 3:an så avgör ju allmänna intrycket, då är det inte helt fel att ha ridit vägarna korrekt :)

Laget blev 2:a i divisionen :)

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s