Hästköp på gång

Nu ska jag följa med en kompis på besiktning av en tilltänkt framtida dressyrstjärna. Spännande… Jag har ju varit med om ett antal hästköp och hunnit samla på mig en del erfarenheter inom det området.

Mina fina fuxar DC och Nalle träffas för allra första gången 4 maj 2011

När vi köpte älskade Nalle var det väldigt speciellt. Jag visste precis vilken häst det var och hade tidigare tänkt att ”Han kommer aldrig att bli till salu och om han blir det kommer vi aldrig att ha råd att köpa honom”. Plötsligt jag fick se en annons och trodde inte att det var sant! Jag provred, och han var först alldeles för svår för mig, men av en slump korsades våra vägar igen ett år senare och då klarade jag av honom! (I och för sig skenade han runt på ridbanan med mig och stod på bakbenen när vi skulle in i ridhuset, men jag var tillräckligt duktig för att reda ut det då.) Att det blev jag och Nalle till slut är bland det bästa som någonsin har hänt mig. Jag tror, och vill gärna tro, att det var meningen hela tiden…

Men om man inte ramlar över Drömhästen utan letar efter den, så kanske det här kan vara till hjälp:

Hitta hästen

 1. Gör  en lista på vad som är viktiga egenskaper hos hästen. Värdera egenskaperna efter hur viktiga de är, t ex  har jag stallplats för en hingst? Hur hög måste den minst vara? Ska den kunna gå i flock?
 2. Ring på annonser och checka av mot listan. Be om film om det inte fanns någon länk i annonsen.
 3. Kolla filmen noga. Be din tränare och gärna ytterligare en pålitlig och kritisk person att titta på filmen. Inte för många kockar i soppan. Ett tips är att även titta på filmen upp och ned. Det låter kanske konstigt, men man ser rörelserna på ett helt annat sätt och kan bedöma bättre att den är ren i gångarterna när man inte förvillas av den som sitter på :)
 4. Boka provridning. Om hästen bor långt borta, försök att få ihop flera hästar att prova över en helg. Det blir jobbigt och dyrt att åka runt och kolla på en i taget.
 5. Be att få hästen visad först, men sitt inte upp om du inte tror att det är något för dig, t ex om den ser alldeles för liten eller stor eller skev eller halt ut. Det är onödigt att slita på en häst som kanske ska provas av många om man ändå inte är intresserad.
 6. Om provridning nr 1 går bra, säg att du återkommer med besked och åk därifrån. Bestäm inget på plats.
 7. Kolla på och visa din tränare filmen på när du själv rider.
 8. Om du är nöjd, kontakta ägaren och be att få komma tillbaka med din tränare. Be att få göra i ordning hästen själv denna gång, gärna även hämta den i hagen. Då märker du bättre vilket temperament den har och hur den beter sig på marken. ”Kallstarta” hästen utan att ägaren ridit först. Rid gärna ut en vända också.

Köpa hästen?

När du har bestämt dig för att du vill ha hästen är det dags att komma överens med ägaren om hur köpet ska gå till.

 1. Be att få kolla upp försäkringen. Du behöver veta att du kan försäkra hästen fullt ut, om du vill det, eller om den har några  reservationer och i så fall på vad.
 2. Be att få se journaler från eventuella behandlingar.
 3. Gör upp om ett pris som ni båda kan vara nöjda med.
 4. Bestäm vilket kontrakt som ska skrivas (olika lagar gäller beroende på om du köper av privatperson eller företagare) och gör ett utkast som ni är överens om redan innan besiktningen.
 5. Boka veterinärbesiktning hos en veterinär som DU bestämmer. Om det är långt bort, fråga din egen veterinär eller någon annan som du litar på efter en bra veterinär i närheten av hästen.
 6. Tänk igenom hur du kommer att reagera om det visar sig på besiktningen att det är något problem med hästen. Var går gränsen för att ändå köpa den? Bestäm också om hästen ska röntgas eller inte (över en viss försäkringssumma krävs det av försäkringsbolaget).
 7. Ta med dig en person som du litar på till veterinären. Se till att det är någon som vågar säga ifrån om du är på väg att göra ett dumt köp ;)

När jag köpte en annan av mina hästar hade vi kört ca 350 mil, provridit 16 hästar och besiktat 3 stycken innan just den följde med oss hem från besiktning nr 4… Bästa tipset är att låta det ta den tid som behövs!

2 kommentarer

Under Allmänt

2 svar till “Hästköp på gång

 1. Lottie

  Halloj!
  Spännande uppdrag du fått!
  Jag tycker du glömt en för mig viktig punkt – nämligen KÄRLEK. För mig står den punkten överst på min lista, sedan kommer resten :)

  Kramis
  Lottie

 2. Lili Skarby

  Hej Loi!
  Jättebra hjälp! Och det här med Kärlek, det glömmer man ju inte bort, det behöver inte stå på listan. Det är snarare så att man behöver hjälp att bortse från kärleken.
  Kram
  Lili

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s