Loi Lastbilschaufför!

Som rubriken avslöjar klarade jag lastbilsuppkörningen igår!

Jag och min kära mor åkte hemifrån vid 06.45 för att hinna genom stan innan köerna, då uppkörningen var i Tullinge och jag skulle möta körskoleläraren i Skärholmen klockan 9. Kom fram ca 07.30, så vi satte oss på McDonalds och åt massor av god frukost. Ute var det kolmörkt, men när vi suttit en stund och det ljusnar upp har det plötsligt börjat snöa…!

08.40 ringer körskoleläraren och säger att jag ska skynda mig bort till henne, då vi måste åka en annan väg till Tullinge eftersom en lastbil fastnat i en backe och blockerar vägen. Det kändes ju inte jättekul. Jag har bara kört lastbil 4 gånger och aldrig i snöstorm eller ens på halt väglag.

Vi hoppade in i lastbilen för att åka bort till uppkörningsplatsen. Jag började med att göra ungefär alla fel i växlingen man kan göra på väg ut från parkeringen och körde allmänt uselt första biten på väg till Tullinge.

Stackars mamma hade vår bil och skulle följa med bakom bort så att vi kunde åka hem direkt därifrån istället. Hon undrade såklart hur i h-vete det skulle gå till när jag inte ens kunde köra ut från parkeringen normalt, men lyckades ändå knäppa en bild ;)

Lastbil på väg till uppkörningen

På väg ut från körskolans parkering

Vi kom i alla fall fram dit vi skulle och jag repeterade säkerhetskontrollen för mig själv innan vi gick in i väntrummet.

Sedan var det dags att sättas på prov!

Jag fick börja med att göra en fullständig säkerhetskontroll inklusive allt från tryckregulatorn till täthet i bromssystemet och dränering av lufttankarna. Därefter ställde inspektören frågor, jag fick berätta vad jag hade kontrollerat och varför, hur vissa delar av bromssystemet fungerar, vad som är viktigt att tänka på i långa nerförsbackar etc etc.

Körinspektören tyckte att jag var riktigt duktig på funktionsbeskrivning och säkerhetskontroll, så med lite nyvunnet självförtroende styrde jag ut på vägen :)

Det gick inte att ta sig uppför backen ut från förarprovskontoret, så jag fick lyfta upp boggiaxeln för att få mer tryck på drivhjulen och komma upp. Vi körde sedan i ca 45 minuter och pratade bl a om hur man fixar ”vinterdäck” på en häst! (Bild på DCs vinterdäck kommer förresten i eftermiddag då jag fick en kommentar häromdagen med önskemål om det :) )

Vi tog oss tillbaka utan att köra på varken snövallar, gångtrafikanter eller andra fordon och när jag stängt av motorn fick jag veta att jag var godkänd! :D

Körkortsbevis

Grönt!

Mitt C-körkort kommer på posten i slutet av veckan, längtar!

6 kommentarer

Under Allmänt

6 svar till “Loi Lastbilschaufför!

  1. Ja, men bara om det går för sig! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s