Helt osannolik transportuppvägning

Redan innan jag tog BE-kortet insåg jag ju att det vore bra att väga upp vår transport. Den klarar 2000 kg, men vi har haft den på lägre vikt för att kunna köra med B-kort och de olika bilar vi haft de senaste åren. T ex min SAAB, som nu är såld.

Transporten nytvättad

Hur som helst, så beställde vi av bästa Charlie att han skulle ta sig an hela projektet, så att mamma och pappa bara lämnade transporten hos honom på torsdagen och jag hämtade den fixad och färdig med nya papper och ny registrering på lördag morgon.

Det är nämligen ett helt galet system:

 • Vår transport har en påskjutsbroms som fungerar till 2000 kg.
 • Den måste bort! Transporten måste förändras för att en ny teknisk besiktning ska kunna göras.
 • Nya papper (2 olika, vänta ska ni få höra varför) beställs från agenten i Gävle (tror jag) och en annan, sämre påskjutsbroms, som vi får låna, monteras på för en lägre vikt än vad transporten idag är registrerad för.
 • Transporten körs till Bilprovningen och visas med papper nr 1 och en registreringsbesiktning görs som kostar x pengar.
 • Sedan körs transporten ifrån Bilprovningen och vår gamla påskjutsbroms monteras tillbaka.
 • 10 minuter senare körs transporten tillbaka till Bilprovningen, visas med papper nr 2 och en ny registreringsbesiktning görs, som kostar x pengar.
 • Transporten registreras på sin nya vikt.

Den nu alltså fått tillbaka sin egen gamla påskjutsbroms och ser exakt likadan ut överallt, men är ”uppvägd” så att den ihop med vår bil kräver BE-kort.

Bara jag i vår familj får nu köra ekipaget, men det känns i alla fall skönt att inte längre behöva få magknip för farhågan om övervikt när man ser en polisbil. Vi har ju vägt upp exakt mängd hö till t ex ett meeting, bara haft med ett par stövlar och minimerat antalet borstar etc för att spara vikt, så marginalen är toppen, plus att jag som sagt nu kan klämma in både Ellen och Colle om jag vill!

Hur knäppt är det här?? :)

4 kommentarer

Under Allmänt

4 svar till “Helt osannolik transportuppvägning

 1. eva eriksson

  helt galet o onödigt
  som att jag måste byta avgasrör på min HD när hon ska på besiktning¨¨
  sen kör jag med ”raka rör” tills nästa 2 års-koll
  såna är lagarna

 2. Hjördis Persson

  Hur galet som helst! Råkade ut för liknande när jag skulle( på polisens rekommendation) höja bilens vikt 20 kg. Dragkroken skulle monteras bort. Bilen besiktigas och vägas. Dragkrok monteras på. Bil besiktigas och vägas. För x antal pengar. Nu löste det sig enkelt då maken åkte dit med bilen, och så vad han ville ha gjort. Då gick det plötsligt bra att bara väga bilen, skriva nya papper och betala. Behöver jag påpeka att mina bilar aldrig går igenom besiktningen förrän min man kör dit dem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s