Colic Risk Rater

Häromdagen hade Kim Lundin delat en av sina artiklar på Facebook. Jag läste såklart och det var intressant!

Artikeln handlar om en ”Colic Risk Rater” som finns online. Jag provade den och tyckte att det var bra och relevanta frågor som ställdes för att räkna ut hur stor risk en specifik häst löper att få kolik.

Colic risk rater

Så här ser det ut när första frågan är besvarad. Man får inte bara en ”riskprocent” utan också feedback på varje svar man ger.

Jag gjorde hela testet igår men tänkte inte på att ta en bild av resultatet. Hur som helst svarade jag som DCs förutsättningar var precis när han fick sin tunntarmsinvagination. Enligt kalkylatorn var det helt emot alla odds att han drabbades, han hade ca 5% risk.

Ännu märkligare är det att han drabbades av just tunntarmsinvagination, eftersom det enligt veterinärerna företrädesvis drabbar mycket yngre hästar. En orsak till just den sjukdomen är maskangrepp kring blindtarmsområdet och här tätnar mysteriet eftersom DC är totalt maskfri.

Hur som helst – en användbar och smart kalkylator tycker jag! Vill du testa på din häst så hittar du artikeln här och därmed också en länk till kalkylatorn!

Lämna en kommentar

Under Allmänt, Dressyr, Häst, Ridsport, Sport, tävling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s