Mot alla odds

Renata Chlumska var den första svenska kvinnan som besteg Mount Everest. Hon satsade fyra år på träning och förberedelser och på att skaffa sig erfarenheter inför denna utmaning. Hösten 2002 stod hon plötsligt inför en helt annan slags utmaning när hennes sambo Göran dog under en klättring utanför Seattle i USA.

Hon bestämde sig för att trots detta genomföra en planerad USA-expedition. Under 439 dagar rundade hon av egen kraft 48 av USA:s delstater, en sträcka på 18 200 km. Hon paddlade kajak utmed kusterna och cyklade på fastlandet med den 100 kg tungt lastade kajaken på släp…


Foto: Kaj Bune och Christer Rugestål

För att kunna vara på rätt ställe vid rätt årstid var hennes hennes plan att paddla 8 timmar varje dag. De dagar när hon var så trött att hon inte visste hur hon skulle orka sa hon till sig själv ”om jag vilar idag måste jag paddla 16 timmar i morgon”.

Mina egna utmaningar har aldrig varit ens i närheten av Renatas. Men med två av mina underbara hästar som änglar i himlen har min väg fram till mina JSM-starter med Nalle och till Elitsatsningen med DC definitivt inte gått som på räls. Min signerade DVD med Renatas USA-expedition är en bra inspiration när det någon gång känns tufft.

Förresten, Renata förbereder sig just nu för en rymdfärd…!

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s