Mellan hopp och förtvivlan

Under dagen har DC piggat på sig så pass att veterinären rapporterade att han var MYCKET  MISSNÖJD med serveringen på det där stället. Stråvis med hö passade inte honom alls. Tarmljuden var tillfredsställande och allmäntillståndet över förväntan.

På kvällen började han visa smärttecken, flemade, skrapade och rullade sig. Han fick medicin för det och blev genast lugn och normal. Nu ska det gå tillbaka på rätt väg!!

– – – –

Jag har fått så otroligt mycket sympati och omtanke – helt fantastiskt rörande. Även tips och en hel del funderingar, så jag tänker kort redogöra för förloppet under lördagskvällen/-natten  eftersom jag fått frågor om det:

 • Lördag kväll  – Kicki ringer ”DC slutade plötsligt att äta sin havre och står och skrapar…” Hon hinner inte avsluta meningen innan jag är i bilen.
 • 10 minuter senare är jag i stallet och konfererar dels med Kicki, som sett fler kolikhästar än de flesta, dels med Lisen som, liksom jag, har ordentlig erfarenhet av kolikförlopp och behandling.
 • Jag promenerar med DC och kontaktar distriktsveterinären, som ger sig iväg från Finsta omedelbart.

Det finns de som frågar varför jag inte åkte upp till Ultuna direkt – svaret är helt enkelt att han behövde först och främst få lugnande, kramplösande och smärtstillande. Du kan inte köra ett släp med en 177 cm häst som riskerar att plötsligt lägga sig och försöka rulla sig i transporten. Då är vi fler än en som behöver vård.

 • Behandlingen från distriktsveterinären är helt utan frågetecken. DC får de mediciner som krävs, han sondas, han får olja och vatten och han rektaliseras. Veterinären hade då utan tvekan känt om tarmarna legat gasfyllda högt upp. Hade det funnits andra tecken på ett allvarligare tillstånd hade vi självklart åkt nu!
 • När veterinären lämnar oss kl 23.00 är läget helt lugnt. DC sover av och till under natten. Vi promenerar mellan vilorna.
 • När han börjar visa smärttecken på morgonen åker vi direkt till Ultuna och han blir omedelbart omhändertagen med fullt fokus från personalen och alla undersökningar gör i tur och ordning, efffektivt och by the book.
 • Jag ser själv att bukvätskeprovet säger buköppning och det finns ingen som helst tvekan från någon om att det ska göras.
 • Det visar sig vid buköppningen att en bit av tunntarmen har klämts och är så pass illa att den behöver tas bort. Operationen avlöper komplikationsfritt.
 • Uppvaket går så bra man kan drömma om.
 • DC mår, fram till ikväll, efter omständigheterna otroligt bra.

11 kommentarer

Under Allmänt

11 svar till “Mellan hopp och förtvivlan

 1. Tina

  Hej bästa Loi!
  Vi fortsätter att följa DC:s tillfrisknande här på bloggen och håller såklart alla tummar vi kan. Nu när du redogjort så tydligt vad som föranledde operationen, undrar jag: hur kunde tarmen hamna klämd – var det det som resulterade i koliken? Eller tvärtom ? Hur spekulerar ni (om ni gör det), jag menar: vad tror ni koliken berodde på?
  Många hoppfulla kramar
  Tina & Dixie

  • Tack för tumhållning! :) Nej, vi spekulerar inte i det. Han har ätit samma foder i ca 2 månader – fri tillgång på hösilage och rent vatten dygnet runt, både ute och inne, samt 2 kg havre/dag. Gått i hagen ca 13 timmar/dag. Så vi har ingen aning om varför han fick kolik, tyvärr. Kram på er! <3

 2. Tinka

  Hej!
  Jag hoppas verkligen att han fortsätter att bli bättre och bättre för varje timme som går.Vi fortsätter med att hålla tummarna! Kram Tinka

 3. Johanna

  Hoppas han tillfrisknar snabbt och utan större komplikationer! /Johanna med Lillie

 4. Stackars DC och dig, tänker på er och håller tummarna för en snabb och komplikationsfri tillfriskning, kram! / Carolina

 5. Ping: Don Camerons nya födelsedag | loidressage

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s