Veckan börjar lysande

Idag har jag haft en toppenstart på veckan. Trots att solen lyst med sin frånvaro.

Zunshine har i alla fall lyst med sin närvaro! Hon var först ut av mina pållar idag. Vi longerade med sadel, idag även med stigbyglar på. Systemet för hur vi vänjer inridningshästarna vid utrustningen är en väl genomtänkt trappa:

  • Träns med kapson över, linan sitter i kapsonen, ingen gjord eller sadel
  • Schabrak med vanlig elastisk täckesgjord, fortfarande linan i kapsonen
  • Den elastiska gjorden byts mot en fast gjord
  • Fasta gjorden byts mot en sadel utan stigbyglar
  • Vi sätter uppsnurrade stigbyglar på sadeln och släpper sedan ner dem så att de kan fladdra runt på hästens sidor (men inte så långt ner att de riskerar att slå i armbågarna)
  • Linan flyttas från kapsonen till tränset, och fästs då både i bettringen och i ringen på remontnosgrimman. Det fördelar belastningen när man tar i linan och gör dessutom att bettet inte riskerar att glida genom munnen.

Hela den här trappan har Zunshine tagit sig igenom nu, idag hade vi alltså sadel med nedsläppta stigbyglar och longerlinan fäst i bett och nosgrimma. Dessutom hängde jag lite på henne för första gången :)

När Zunshine var klar tänkte jag rida Royal Lady på Melonbanan. Det blåste dock på Skåne-vis så vi gick in i Crafoord istället. Att ha 40*80 m helt för sig själv är väldigt praktiskt när man värmer upp en häst med lite svajig framåtbjudning! När vi väl var igång bestämde jag mig för att det var tråkigt för henne att springa runt i ridhuset så då trotsade vi faktiskt blåsten och flyttade ut. Det blev ett riktigt bra träningspass, jag fick gjort precis det jag ville och lite till. Rödluvan verkade också nöjd.

Molly och jag hade planerat in en lunchdejt, vilket var typ 10 veckor sedan sist eftersom även hon varit på praktik. Efterlängtat och trevligt! Vi kunde inte låta bli att avrunda det hela med en kladdig chokladbakelse. En vanlig måndag, hehe… men jag tycker att vi ska ha cred för att vi åtminstone delade på en!

fika3

M-U-M-S

Så, en sockerkick senare gick vi ner och gjorde i ordning Airmail för hopplektion. Det var travhoppning och serier som gällde och det känns verkligen nyttigt. Jag har alltid tyckt att travhoppning är svårt, men vi får träna ganska mycket på det här och jag har nog ändrat mig lite, det börjar kännas hyfsat okomplicerat nu :)

Luftbrev var i alla fall på hugget och hoppade stora språng över den avslutande oxern i serien. Jag var faktiskt tvungen att fråga Astrid om han hoppade onödigt högt, dvs om jag klantade till det på något sätt. Men hon menade på att jag kanske inte är van vid hästar som hoppar så bra med bakbenen, och det har hon ju väldigt rätt i :)

Imorgon är det bara Zunshine som är schemalagd, så vad de andra ska göra är fortfarande ett litet mysterium. Troligen blir det dressyr för både Luftbrev och Rödluvan. Sorry pållarna, men ni fick ju faktiskt galoppera i skogen igår! ;)

2 kommentarer

Under Allmänt

2 svar till “Veckan börjar lysande

  1. Oj, choklad på choklad på choklad liksom, kan det bli bättre ;) ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s