Buköppning för att rädda liv – DC i tidningen Equipage

Nya numret av Equipage kom ut i affärerna idag!

På sidorna 80-85 kan man läsa massor om buköppningar och om ”Fallet Don Cameron”. Dels beskrivs kolik och buköppning på ett informativt och pedagogiskt sätt, dels beskrivs DCs fall i en intervju med mig och i kirurgens berättelse om just hans operation.

”Beslutet om buköppning sker i ett läge när vi anser att det inte finns något annat alternativ för att rädda livet på hästen”. Så säger Tamàs Toth som var den som opererade DC på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala och var en av dem som räddade livet på min häst.

equipage

Equipage i tidningsstället

Intervjun och fotograferingen ägde rum i våras, så det var kul att äntligen få se hur det blev!

Jag tog beslutet att ställa upp i tidningen med vårt ”fall” på förfrågan från veterinär Sara Larsdotter på UDS. Sara säger ”Det vore önskvärt om man som hästägare i lugn och ro ägnade en tanke åt vilket beslut man skulle fatta om situationen skulle uppstå”

Sara har träffat på djurägare som haft väldigt varierande bilder av hur konvalescens och prognoser ser ut, t ex trott att hästen kommer att ha ont i tre månader efter operationen eller att de inte kan stå upp på flera dagar.

Det kändes bra att kunna medverka till att bilden blir tydligare. Det är ju nästan alltid en väldigt akut situation när man ska ta beslutet och dessutom är man troligen inte i bästa psykiska skick att tänka rationellt när man ställs inför faktum. Jag kommer aldrig att glömma känslan när jag såg den blodblandade vätskan från bukpunktatet och själv insåg att det var nödvändigt att öppna DC…

Slutklämmen i artikeln är en bild från ett drygt halvår efter operationen – där vi tar vårt första MsvA-kval. Bilden är tagen för Uhip av Klara Levenstam, vilket tyvärr fallit bort i artikeln.

De här bilderna är dock från idag – drygt 10 månader efter operationen. Även om den busen kastade av mig med dunder och brak igår (okej, jag SKA inte rida barbacka igen DC, point taken) är jag lycklig varje dag för att han kunde opereras och överleva!

20130806-185554.jpg

Maffigare än på länge!

20130806-185602.jpg

DC bjöd på avspända arbetspiruetter idag

Förresten är DC inte den första av mina fuxar som hamnar i tidningen. Nalle var ju en riktig linslus ;) Några artiklar som jag och Nalle varit med i finns på sidan Media.

Lämna en kommentar

Under Dressyr, Häst, Ridsport

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s